Vollegrond

Nieuws

'Telers vollegrondsgroente ondernemend en creatief'

Vollegrondsgroentetelers ondervangen de Russische boycot van Europese agrarische producten door nieuwe afzetmarkten aan te boren of andere alternatieven te vinden. Dat zegt Robert Schilder, salesmanager Benelux en Scandinavië bij Bejo Zaden. "De sector is creatief in het vinden van oplossingen."

Waar veehouders aan de bel trekken in Brussel vanwege de lagere prijzen voor hun producten, is het stil aan de kant van de vollegrondsgroentetelers. De groentesector heeft het ook zeker niet makkelijk sinds de Russische boycot van Europese agrarische producten.

Interventie zorgt voor bodem in markt

Voor telers van peen, bloemkool, broccoli, witte en rode kool heeft de Europese Commissie daarom een interventieregeling in het leven geroepen als tegemoetkoming voor de Russische boycot. Telers kunnen tot juli volgend jaar aanspraak maken op de interventieregeling. De vergoedingen zijn echter vrij laag, waardoor de interventie vooral zorgt voor een bodem in de markt. In de huidige positief gestemde markt zullen de telers ervoor kiezen het product zelf te verkopen.

Innovaties meer voet aan de grond

Voor goede afzetmogelijkheden wordt in de sector gestreefd naar kwaliteit en diversiteit. "Innovaties, waarbij vooral smaak en gezondheid een belangrijke rol spelen, krijgen steeds meer voet aan de grond. Daar kunnen telers van profiteren." Op de open dagen van de zaadbedrijven in de vollegrondsgroentesector komen innovaties en markt op diverse plekken aan bod.

doorlees thema

Of registreer je om te kunnen reageren.