Vollegrond

Nieuws laatste update:5 okt 2015

Peter van Dijck stapt grootschalig in glas

Peter van Dijck Groenteproducties uit America bouwt in het Noord-Limburgse glastuinbouwgebied Siberië een kas voor de gecontroleerde teelt van bladgewassen onder ledverlichting. Het gaat om een investering van €22 miljoen.

Van Dijck koos voor Siberië vanwege de centrale ligging en de goede infrastructuur. De kas in Siberië omvat 5 hectare en is bedoeld voor het telen van kropsla, triosla en paksoi in potjes op water in goten. De investering van €22 miljoen die het plan in totaal vraagt, wordt deels gefinancierd middels een erfpachtconstructie met de Provincie Limburg. De Provincie heeft voor zo'n €5 miljoen 16,2 hectare grond gekocht van de grondeigenaar: projectbureau Wayland Nova. Die oppervlakte is nodig om het totale plan inclusief de benodigde voorzieningen te realiseren. Er is een optie voor nog eens 16,7 hectare. Peter van Dijck Groenteproducties krijgt de grond in erfpacht met het recht de grond op termijn alsnog aan te kopen. Van Dijck krijgt op deze manier meer investeringsruimte en de Provincie ontvangt een solide rendement op haar investering. Een ander deel van de financiering komt uit GMO-gelden. Van Dijck stapt erin op vraag van retailers en omdat deze teeltwijze past bij het streven naar jaarrond duurzaam telen met veel minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

Fossa Eugenia

De afzet van Van Dijck verloopt via Telerscoöperatie Fossa Eugenia, waarvan hij lid is. Fossa Eugenia vergroot met deze stap haar productvariatie en kan voortaan jaarrond sla leveren. De eerste oogst wordt in de loop van januari verwacht. Het bedrijf gaat werk bieden aan 40 à 45 medewerkers. De gemeente Peel en Maas, waarin glastuinbouwgebied Siberië ligt, zorgde in drie weken voor de benodigde vergunningen voor de bouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.