Vollegrond

Nieuws

Brabantse gemeente piekt in aanpak arbeidsmigranten

De gemeente Halderberge heeft in een nieuwe ronde met de politie de huisvesting van arbeidsmigranten gecontroleerd bij (agrarische) bedrijven in de gemeente.

Het is onderdeel van een groter project in West-Brabant. De gemeente Halderberge scoort met 78 boetes in 2014 door de inspectie SZW hoog in een ranglijst met boetes per gemeente in Nederland.

De gemeente meldt vandaag verschillende tekortkomingen in brandveiligheid en toezicht op slaapverblijven door bedrijven. Maar de gemeente gaat verder door de arbeidsmigranten te ondervragen in hun eigen taal en de informatie te verstrekken aan de Belastingdienst, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Inspectie SZW en de vreemdelingenpolitie. Zo wordt gecontroleerd op uitbuiting, illegale tewerkstelling, onderbetaling, belasting- en premiefraude, uitkeringsfraude en illegale verwerving van inkomsten. Of die informatie bijdraagt aan het hoge aantal boetes van de Inspectie SZW kon een gemeentewoordvoerder nog niet zeggen.

In 10 gemeenten vinden van maart tot en met december 2015 gerichte controles plaats op slaap- en en verblijfplaatsen waar de risico's voor hen erg groot zijn.

De samenwerkende partijen willen verder door samenwerking gegevens boven tafel krijgen die te maken hebben met fraude, huisjesmelkerij en uitbuiting van arbeidsmigranten.

Of registreer je om te kunnen reageren.