Vollegrond

Nieuws laatste update:9 sep 2015

Goede vraag naar ijsbergsla, fluctuerende prijzen

Er is amper een pijl te trekken op de prijsontwikkeling en marktomstandigheden voor ijsbergsla, zelfs de huidige prijsvorming is niet eenduidig te bepalen.

"Bijna niemand die het eigenlijk nog weet", merkt een teler verzuchtend op. In de loop van augustus ging de prijs  voor tien kroppen in een doos richting €5, viel terug naar €3 en zit nu weer op €4 tot €4,25. "Veilingprijzen zeggen niets, want er komt nauwelijks wat voor de klok".

Hoop op aanhoudende vraag Oost-Europa

Handelsruimte lijkt er tot op heden voldoende: naar Zuid-Europa, naar Duitsland en naar landen als Polen, Bulgarije en Tsjechië. De Oost-Europese belangstelling zou nog een erfenis zijn van het droge warme weer in die regio's en de beperkte beregeningsmogelijkheden aldaar. "Ik hoop dat de vraag vanuit dat deel van Europa nog even aanhoudt", aldus de genoemde teler, "zodat het huidige prijsniveau zich kan handhaven."

Teeltjaar 2011 het slechtst

Bedrijfseconomisch gezien is dat ook gewenst, signaleert een andere teler. Onlangs heeft hij de cijfers voor ijsbergsla op zijn bedrijf over de laatste vijf jaar naast elkaar gezet. Teeltjaar 2011 is onbetwist het slechtst scorende jaar, maar wel gevolgd door het huidige seizoen tot nu toe.

Warmte en regen slecht voor ijsbergsla

Tegenover de goede vraag, staat een afnemend aanbod, zo wordt meermalen gesignaleerd. Hoofdreden daarvoor is het weersverloop met veel neerslag, door een insider omschreven als 'ziekmakend'. "De kroppen zuigen zich vol, en het is relatief warm, dat is een recept op problemen."

Een ander verwacht dat daarnaast de toenemende groeiduur voor het gewas en de dalende temperaturen de komende weken het aanbod gaan bepalen. "De groei zit er nu nog in, maar die kan er zo maar uitgaan."

Prognose: prijsvorming in rustiger vaarwater.

Of registreer je om te kunnen reageren.