Vollegrond

Nieuws

Tracer met weinig water tegen witlofmineervlieg

Bij de behandelling witlofwortels met Tracer tegen witlofmineervlieg tijdens het opzetten, is belangrijk de hoeveelheid vloeistof te beperken tot maximaal 1 liter per vierkante meter.

Het is de bedoeling dat de wortelkraag wordt bevochtigd, dat is de plek waar de werkzame stof haar werk moet doen. Meer water maakt dat een deel van de werkzame stof door afstroming in het proceswater terecht kan komen, en via die weg geen werking heeft. Aldus benadrukte Rien Bos van toelatingshouder Dow Agrosciences onlangs voor witloftrekkers.

Dosering en doding

De dosering met Tracer is 0,5 milliliter per vierkante meter. Het middel ruimt naast larven van de witlofmineervlieg- de schadeveroorzakers in de trek tijdens de kropvorming, ook eventuele fruitvliegjes op. De afdoding vindt door een verstoring van het zenuwstelsel binnen twee uur na opname plaats. Daarbij is er nevenwerking op fruitvlieg.

Afname van 80 tot 100 procent

In proeven in België en Frankrijk werd na kraagbehandeling een afname van de aantasting vastgesteld van 80 tot 100 procent. De hoeveelheid residu is volgens toelatinghouder Dow AgroSciences te verwaarlozen of nihil bij een veiligheidstermijn van 18 dagen. De middelkosten komen op 20 tot 25 cent per vierkante meter, en de behandeling is te combineren met calciumchloride.

Of registreer je om te kunnen reageren.