Vollegrond

Nieuws laatste update:24 jul 2015

'Opbrengst industriegroenten valt zwaar tegen'

De Europese hectareopbrengsten vallen dit jaar tegen bij industriegroenten. De oorzaak is het koude voorjaar en de droogte die daarna volgde.

Dat meldt Profel, de Europese vereniging van de groenten- en fruitverwerkende industrie. Erwten rijpen eerder af en samen met het koude voorjaar heeft het gewas een kort groeiseizoen achter de rug. De voorjaarsspinazie is later geoogst door het koude voorjaar. Niet alle geplande hectares spinazie zijn gezaaid en geoogst. Ook bij bloemkool en wortelen verwacht Profel lagere hectareopbrengsten. Bij de peulvruchten is de opbrengstderving erg groot. Door droogte was de opkomst slecht.

Het voorjaar was koud in heel Europa waardoor de gewassen een groeiachterstand opliepen. Daarna volgde een periode met droogte in de landen waar veel industriegroenten worden geteeld. Vooral in mei en juni viel weinig neerslag, in sommige streken 40 tot 50 procent minder dan gemiddeld.

De gewassen hadden het begin juli extra zwaar, omdat het tropisch warm werd met veel wind. Toen zijn veel gewassen verdroogd, stelt Profel. In enkele regio's liep de temperatuur op tot boven de 35 graden.

Of registreer je om te kunnen reageren.