Vollegrond

Nieuws

Fertigeren in asperge loont

Fertigeren in asperge komt steeds meer in gebruik. Verkuijlen Groenten&Fruit in Heeswijk Dinther heeft reeds menig hectare met druppelslangen en dat bevalt prima. Het familiebedrijf koos voor slangen leggen op de rug.

Voor het kopen en leggen van de druppelslangen en de aanvoerleiding rekent Marc Verkuijlen van Verkuijlen Groenten&Fruit 500 tot 700 euro per hectare. Omdat de gekozen druppelslangen één seizoen worden gebruikt, komen de kosten voor die slangen van circa 300 euro per hectare jaarlijks terug.

Snel terugverdiend

Volgens Verkuijlen wordt de investering in fertigatie dubbel en dwars terug verdiend. Dat komt door een betere kwaliteit, omdat de ruggen onder de folie tijdens het oogstseizoen mooi vochtig blijven. Daarnaast is er een besparing op de kosten voor diesel. Verder ziet hij als voordeel dat het gewas later in het seizoen niet extra nat wordt gemaakt, waardoor er minder kans is op schimmels. Ook zijn eventuele lekkages en verstoppingen gemakkelijk op te sporen en te verhelpen. Het water komt tevens direct bij de plant. Een en ander kwam naar voren op een bijeenkomst op 14 juli bij Verkuijlen, georganiseerd door Aceera.

Mooie productie

Eén perceel met fertigatie is in 2014 geplant. De rassen zijn Backlim en Fortems. Op dat perceel met verwarming ligt een dubbel rijensysteem met 7 planten per meter. Over het gewas stonden grote tunnels, met drie rijen per tunnel, voor extra vervroeging. De oogst liep van begin april tot 28 april. Er werd zo lang geoogst, omdat de productie op andere percelen onder minitunnels dit jaar maar moeizaam op gang kwam. De netto productie was 5.000 kilo per hectare.

Op een ander perceel met fertigatie (aanleg 2013 en 2014) liggen de vroege ras Cumulus en Prius en de middelvroege rassen Cygnus en Fortems. Bij Fortems blijkt een juist foliemanagement belangrijk om de goede kwaliteit te behouden, aldus Michel Neefs. Prius is een ras dat net zo vroeg is als Cumulus, maar sneller kilo's maakt. De stengels zijn de eerste jaren 6 tot 8 gram lichter dan die van Cumulus, lichtte Maurice Deben toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.