Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Nieuwe aspergerobot nog in ontwikkeling

De aspergerobot die het technologiebedrijf Demcon ontwikkelt samen met hogeschool Saxion en een klankbordgroep van vijf telers zal naar verwachting in 2018 in productie gaan. Onlangs werd een ‘demonstrator’ getoond, volgend jaar zal het eerste prototype in het veld worden getest.

De volautomatische oogstmachine die het Enschedese technologiebedrijf Demcon en hogeschool Saxion in opdracht van het bedrijf Cerescon ontwikkelt, gaat de asperges ín de grond via een radar detecteren. Vervolgens wordt de asperge van bovenaf vastgepakt, onderdoor afgesneden en recht uit de grond gehaald. Het oogstmechanisme is op de 'demonstrator' (zie foto) nog niet gekoppeld aan het frame van de machine.
De 'demonstrator' is nog 1-rijig, terwijl de eindversie meer-rijig moet worden. Rond de wijze van lichten en terugleggen van de zwart-wit folie zijn inmiddels animatiefilmpjes gemaakt, maar de uitvoering is nog in ontwikkeling.

Tevreden klankbordgroep

Bij de ontwikkeling van de aspergerobot zijn 5 telers betrokken als klankbordgroep. Zij vertegenwoordigen zo'n 1.250 hectare witte asperges. Het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) heeft subsidie verstrekt voor het project voor de ontwikkeling van de 'visibility'.

Volgens Therese van Vinken van TVV Education onderscheidt de machine zich door zijn ondergrondse detectiemethode, de constante rijsnelheid (de trekker rijdt door tijdens het steken) en de wijze waarop de zwart-wit folie wordt gelicht en teruggelegd. De klankbordgroep toont zich volgens haar zeer tevreden over de ontwikkeling tot nu toe.

Capaciteit en kosten

De basis voor de methode werd bedacht door systeemontwerper Ad Vermeer en zijn in december 2014 plotseling overleden broer Marc. Marc Vermeer was aspergeteler. Ad Vermeer verwacht met de robot een capaciteit van 1 hectare per uur te kunnen realiseren. De kosten van de volautomatische oogstmachine zullen ongeveer een half miljoen euro bedragen.

Eén reactie

  • Mark Brijs

    Half miljoen... mischien hoeft je een jaar niet de asperges steken door ramp prijzen of zo, dan bel je Polen af en het is klaar zon ding bel je niet af...

Of registreer je om te kunnen reageren.