Vollegrond

Nieuws

Rechtszaak om phytophtora in witlof

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden wil een schikking proberen te treffen tussen een trekker en leverancier van witlofpennen.

Een partij witlofwortelen door een Nederlandse leverancier geleverd aan een Belgische trekker, bleek in 2011 met phytophtora besmet. De partij werd direct na oogst geleverd voor 3,7 cent per stuk.

De Belgische trekker en Nederlandse leverancier stonden tegenover elkaar in de rechtszaal met de inzet hoe de schade te verhalen. De Belgische trekker klaagde net buiten de gestelde termijn voor verborgen gebreken. De standaardvoorwaarden van LTO waren daarop van toepassing. De trekker betaalde een tweede levering niet om de schade zo te verrekenen, maar dat accepteert de leverancier niet. De partijen zijn geleverd met bemiddeling van een commissionair.

De zaak draait om de leveringsvoorwaarden. De rechter vindt dat hoewel de klacht één dag buiten de termijn valt, dat deze om reden van billijkheid wel in behandeling moet worden genomen. In een nieuwe zitting moet de trekker aantonen dat de wortelen met phytophtora besmet waren, maar wil de rechter ook pogen tot een schikking te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.