Vollegrond

Nieuws

Landelijk groen licht voor vergassen ganzen

Ganzen mogen vanaf volgende maand in heel Nederland worden gedood door vergassing. Tot nu toe mocht dat alleen in een straal van 20 kilometer rond Schiphol, maar de Europese Commissie staat het voortaan ook elders toe.

Het gebruik van koolstofdioxide (CO2) om ganzen te doden was voorheen verboden door Brussel. Voor Schiphol en omgeving werd een uitzondering gemaakt, omdat de dieren daar een gevaar voor het vliegverkeer vormen. De dieren mogen wel op andere manieren worden gedood, maar die worden als minder diervriendelijk beschouwd dan vergassing.

Snel beginnen

Nu Europa het verbod op het gebruik van CO2 heeft opgeheven, kunnen alle provincies ganzen gaan vergassen. Noord-Holland en Utrecht beginnen er binnen een paar weken mee.
Duke Faunabeheer is tot nu toe het enige bedrijf dat een vergunning heeft voor het doden van ganzen met CO2. Eigenaar Arie den Hertog is blij dat zijn werkgebied wordt verruimd. "Het klinkt raar", zegt hij. "Maar CO2-vergassing is het meest diervriendelijk. Het gaat het snelst en het is een veel effectievere manier om grote groepen ganzen te doden dan bijvoorbeeld de nek omdraaien of bruut de kop eraf hakken."

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zeggen in een reactie dat ze het vergassen zullen toestaan in de gebieden die onder hun beheer staan. Wel willen ze van de provincies toezeggingen op het gebied van onder meer winterrust voor overwinterende ganzen.

Bron: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.