Vollegrond

Nieuws

'Nergens een ramp is voor óns een ramp'

In de agf-teelten voor de wereldmarkt is het pas een ramp als er zich nergens een ramp afspeelt.

Dat zegt akkerbouwer Marco Klaver uit de Noordoost polder. Klaver was het vanmiddag op de bijeenkomst Visie op Agrarisch en Food 2015 van ABN Amro in Amsterdam niet eens met andere sprekers uit de primaire sector en van ABN Amro zelf, die de consument centraal stellen in het ondernemen van boeren en tuinders. "Voor mij staat de wereldmarkt centraal en daar is kostprijs bij een gegeven goede productkwaliteit doorslaggevend."

Klaver had net als heel veel ondernemers het laatste jaar in de open teelten last van de lage olieprijs. Daardoor kwamen producten, die massaal in de biobrandstof werden verwerkt, weer op de voedselmarkt. Dat drukt de prijzen. Maar meevallers zijn er in de uien (droogte in Brazilië) en in de wortelen. Peentelers in Duitsland en Frankrijk hebben heel veel last van muizenschade.

Of registreer je om te kunnen reageren.