Vollegrond

Nieuws 1 reactie

'Zonnepaneel levert meer op dan akkerbouw'

Zonnepanelen leveren per saldo meer op dan akkerbouw. Dat stelt Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) Agrarische ondernemers van Wageningen UR.

Op de Zonneweide van Acrres van Wageningen UR in Lelystad worden stroomproductie en rentabiliteit van verschillende typen zonnepanelen en vrijeveldopstellingen vergeleken. Uit de onderzoekservaringen blijkt dat bij efficiënt ingedeelde zonneparken een stroomopbrengst van 500 megawattuur per hectare per jaar haalbaar is. "Het saldo is zelfs zonder SDE+-subsidie hoger dan een voor een akkerbouwbedrijf met een gewas als pootaardappelen", aldus PPO.

Als de stroomprijs onder de 10 cent komt kan een investering in een zonneweide volgens de onderzoekers niet meer worden terugverdiend.

Eén reactie

  • L.W. van der Houwen

    kan me voorstellen op onrendabele akkerbouwlanden dat het interessant is ook eventueel voor grasland. verder kunnen we het misschien beter uitbesteden naar landen met bergen waar je deze panelen effectiever kan plaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.