Vollegrond

Nieuws

Stakende Polen via FNV naar ander werk

De stakingsactie van circa zeventig Poolse medewerkers bij plantenkwekerij Van Gennip in Gerwen (Nuenen) lijkt vandaag af te lopen.

Gisteravond zijn dertig medewerkers ondergebracht bij andere werkgevers. FNV Bondgenoten heeft daarin een bemiddelende rol gespeeld. "Ik verwacht dat vandaag andere medewerkers vertrekken. Het gas, water en licht is afgesloten. Een aantal medewerkers gaat ook naar huis", zegt Wim Baltussen, onderhandelaar van FNV Bondgenoten.

De Polen zijn het niet eens met de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf. Zo zouden de Polen onlangs gehoord hebben dat zij te veel salaris hebben ontvangen. Een deel moet worden terugbetaald. Baltussen heeft melding gedaan bij de Inspectie SZW over het ontbreken van loonstrookjes, maar hij heeft sinds maandag niets gehoord van de inspectiedienst. Ook de gemeente Nuenen heeft hij niet gezien om de woonomstandigheden te inspecteren. Er slapen soms 10 Polen op één kamer. Dat zegt nog niets over veiligheid, beseft ook Baltussen.

Bij het uitzendbureau Van Gennip Schrieks in Someren was niemand beschikbaar voor commentaar. Donderdag gingen twintig Polen daar verhaal halen.FNV gaat onderzoeken wat de juridische consequenties zijn voor de Polen die een contract zouden hebben tot augustus. Sommige medewerkers werken al tien jaar op dat bedrijf.

De gemeente Nuenen was niet bereikbaar. De Inspectie SZW laat weten niet in te gaan op individuele gevallen. Bij dit soort meldingen via media van mogelijke misstanden kan de Inspectie ook later nog in actie komen voor boekenonderzoek, laat de woordvoerder weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.