Vollegrond

Nieuws

Minder productie lichtpuntje voor witlof

Wat minder productie in Nederland en in België en behoorlijk wat minder in Frankrijk, dat doet de prijs voor witlof – relatief – goed.

Volgens een Franse sectorvoorman lag de weekproductie de afgelopen maand in zijn land op 4.500 ton per week, tegen 5.500 ton per week in januari 2014. Dat is een substantiële krimp, aansluitend bij een langer bestaande tendens. Volgens het Franse statistiekbureau Agreste lag de Franse jaarproductie in 2010 nog op 208.000 ton, was die in 2014 afgezakt naar 183.000 ton en komt die voor het huidige jaar waarschijnlijk uit op 168.000 ton. Dat maakt dat de Franse productie meer in lijn komt met de eigen binnenlandse consumptie. En hoeft er minder op buitenlandse markten gedumpt te worden. Dat betekent minder dumpprijzen op die buitenlandse markten en daardoor minder prijsdruk op de eigen binnenlandse markt.

Niet dat de huidige prijsvorming toereikend is, want met 60 à 65 cent per kilo moet er nog steeds royaal geld bij. Wat dat betreft is het dus nog steeds ondermaats.

Het lichtpuntje is dat het er meer en meer op lijkt, dat er een bodem in de markt lijkt te komen. "We gaan de goede kant uit, maar het kan altijd nog afzakken naar 40, 50 cent per kilo", reageert een Nederlandse teler desgevraagd, "anders dan in de voorbije twee jaar regelmatig aan de orde was, verwacht ik dat dat geen maanden achtereen meer het geval blijft."

Een andere producent ziet in het lichte prijsherstel dat zich deze week heeft afgetekend, na de lichte dip van afgelopen week, ruimte voor verdere verbetering. Als er minder Frans lof over de grenzen gaat, mag je veronderstellen dat die buitenlandse importmarkten ook wat meer naar Belgische en Nederlands lof gaan kijken."

Verwachting: licht positief

Of registreer je om te kunnen reageren.