Vollegrond

Nieuws

Rasgevoeligheid voor bacteriën in kaart gebracht

Onderzoek van het Belgische Proefstation voor de Groenteteelt bevestigt dat rassen verschillen in hun gevoeligheid voor aantasting door bacteriën. Het onderzoek richtte zich op savooie kool, bloemkool, wittekool, rode kool en prei en de bacteriën Xanthomonas en Pseudomonas.

Onderzoekster Sofie Venneman van Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver presenteerde de resultaten van het onderzoek naar de gevoeligheid van rassen tegen bacteriën op 17 december op het PCG in Roeselaere. Haar onderzoek liep van 2012 tot en met 2015. Er blijken verschillen tussen de rassen, maar het blijkt ook dat over de jaren heen een ras in het ene jaar als weinig gevoelig beoordeeld kan worden en in het andere jaar als zeer gevoelig. De hieronder weergegeven eigenschappen zijn daarom geen wetmatigheid.

Savooiekool

Over de jaren heen blijken in savooiekool de rassen Kamchatka, Tourmaline en Wiratoba weinig gevoelig voor Xanthomonas. Baikal is weinig tot matig gevoelig. De gevoeligheid van Nebraska wisselt per jaar van matig gevoelig tot heel gevoelig. Barbos blijkt gevoelig tot heel gevoelig.

Bloemkool

Bij bloemkool  zijn Balboa en Freebel gevoelig tot heel gevoelig. Giewont en Fortaleza zijn matig gevoelig tot heel gevoelig. Raoel is 2 jaar als weinig gevoelig en 1 jaar als heel gevoelig beoordeeld. Octopus, Anique en Caddilac worden afhankelijk van het jaar als matig tot weinig gevoelig beoordeeld.

Wittekool

Bij wittekool zijn er alleen resultaten over 2015 op 2 locaties. Op het PCG kwamen Expect en Impala als weinig gevoelig naar voren. Bij Inagro was Expect als enige niet gevoelig. Muscana, Zenon en Storema waren weinig gevoelig. Impala bleek hier juist heel gevoelig.

Rode kool

Bij rode kool is in 2013 en 2015 beoordeeld. Rescue is in beide jaren weinig gevoelig. Op basis van een jaar worden ook Futurima, Pesaro en Rexoma als weinig gevoelig beoordeeld. Redgard is in 2015 weinig gevoelig, maar in 2013 heel gevoelig. Rodima bleek in 2015 heel gevoelig, Klimaro was in 2013 heel gevoelig en in 2015 gevoelig.

Prei

Bij prei werden in vier jaar 21 rassen beoordeeld. Niet alle rassen zitten in alle beoordelingen. Pluston springt er over de diverse beoordelingen uit als weinig gevoelig ras voor Pseudomonas. Curling, Aylton, Celsius en Hawking zijn matig gevoelig tot weinig gevoelig. Levis en Lancaster zijn matig tot heel gevoelig. Harston wordt beoordeeld van heel gevoelig tot weinig gevoelig.

Het complete verslag staat op www.pcgroenteteelt.be.

Of registreer je om te kunnen reageren.