Vollegrond

Nieuws

Minimumloon dwingt Duitsers tot stevig nadenken

De gevolgen van het dit jaar in Duitsland ingevoerde minimumloon van €7,40 per uur zijn, mede door het goed verlopen seizoen, voor aspergetelers meegevallen. Wel zijn er praktische problemen en zal het loon in stappen gaan stijgen naar €9,10. Dat dwingt Duitse telers tot nadenken over aanpassingen in hun bedrijfssituatie.

De Duitse minimumloon regeling houdt in dat er dit jaar minimaal €7,40 euro per betaald moest worden. Daarnaast mag er maximaal 10 uur per dag gewerkt worden, 6 dagen per week, en er moet minstens 11 uur pauze zitten tussen twee werkperioden. De financiële consequenties werden door het goede aspergeseizoen van 2015 ruimschoots gecompenseerd, maar de registratieplicht van de (duur van de) werktijden zorgde voor veel extra werk. Dat stelde Peter Muß, adviseur bij het Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer, op de Straelener Spargeltag op 2 december vast. Er zijn telers die speciaal een persoon hebben belast met het bijhouden van de arbeidsregistratie.

Weinig tijd voor controles

De controle op de naleving ligt in Duitsland bij de douane, maar die hadden daar in 2015 weinig tijd voor. De controles die wel werden uitgevoerd, bleken grondig als het gaat om het loon, de arbeidstijden, de huisvesting en een vast perceel (!) waar het werk moet beginnen. De werkgever en medewerkers werden apart van elkaar ondervraagd. De overuren moeten pas na afloop van het dienstverband worden uitbetaald, pas als de werknemer de overuren ook in vrije tijd heeft opgenomen. Apart uitbetalen schept duidelijkheid in deze, is de redenatie.

Bedrijf tegen het licht

In stappen zal het minimumloon gaan stijgen. Per 1 januari 2016 gaat het naar 8,00 euro per uur, per 1 januari 2017 wordt het 8,60 euro en per 1 november 2017 stijgt het naar 9,10 euro. Dat maakt dat telers hun manier van werken en hun bedrijfssituatie eens goed tegen het licht moeten houden, als het gaat om efficiëntie en optimalisatie. Daarbij valt uiteraard te denken aan verder gaande oogstmechanisatie en optimalisatie van sorteerlijnen, maar ook het arsenaal aan plantingen. Oude percelen die dunnere stengels geven, zijn economisch afgeschreven, maar de redenatie dat een extra jaar steken alleen maar meegenomen is, gaat volgens Muß niet op. De oogstkosten kunnen de opbrengsten gemakkelijk overstijgen.

Inzet asielzoekers

Telers die overwegen asielzoekers in te zetten, moeten weten dat er drie stadia zijn. Er zijn asielzoekers met een erkende status, met een nog lopende aanvraag en uitgeprocedeerde. Asielzoekers met een status mogen werken, voor de andere geldt dat zij dat mogen als ze langer dan 48 maanden in Duitsland zijn. Met toestemming van overheidswege mag dat ook als ze tussen 15 en 48 maanden in Duitsland verblijven. Met toestemming mag dat ook tussen 3 en 15 maanden, maar dan moet wel eerst gedurende 14 dagen gepoogd zijn om Duits personeel te werven voor het werk. Bij minder dan 3 maanden in Duitsland mogen alleen erkende asielzoekers werkzaam zijn. De inkomsten worden verrekend met een eventuele uitkering. Muß ging nog in op de voor- en nadelen van de inzet van asielzoekers. "Iedere teler moet hierin zijn eigen afweging maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.