Vollegrond

Nieuws

Courgette Noriac en Aloha minst virusgevoelig

De rassen Opera, Aloha en Noriac blijken weinig gevoelig voor het virus WMV. Noriac en Aloha zijn ook weinig gevoelig voor het virus CMV. De rassen werden in 2015 getest in een teelt van vroege courgette onder minitunnel en onder glas.

Tegen het watermeloenmozaïekvirus (WMV) blijken de rassen Opera, Aloha (beide van Clause) en Noriac van Gautier het beste bestand. Noriac en Aloha zijn ook het beste bestand tegen het komkommermozaïkvirus (CMV). Dat blijkt uit proeven op het Belgische Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver (proef in mini-tunnels) en Inagro in Rumbeke-Beitem (proef onder glas). In beide proeven werd kunstmatig geïnoculeerd. Naast hevige symptomen op het gewas en de vruchten, werd bij de gevoelige rassen een duidelijke productiederving geconstateerd, volgens het proefverslag in Proeftuinniews.

Beoordeling overige rassen

Het meest gevoelig voor WMV waren Tosca en Mirza van Clause en de nummers SV1118YG en SV8384YG van Seminis. Middelmatig gevoelig waren Milos, Samos en Eros van Syngenta. Het meest gevoelig voor CMV waren Tosca en Mirza, gevolgd door Lanka (Clause, industrieras) en Milos en in iets mindere mate Ariane (Gautier)

Aloha is een vrij nieuw ras van Clause bestemd voor de verse markt. De firma adviseert het ras voor de nazomerteelt. Opera adviseert de firma voor de verse markt in de vroeg zomer- en zomerteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.