Vollegrond

Nieuws

'Zaaiplannen aanpassen na voedingsadvies peulvruchten'

Het advies van de Gezondheidsraad om één keer per week peulvruchten te eten wordt in de teelt en handel goed ontvangen.

Eén van de grote verwerkers zegt dat de zaaiplannen door dit advies absoluut zullen worden aangepast komend voorjaar.

Dit kan voor de markt van bruine bonen een kentering betekenen, al is het vroeg, laat tussenhandelaar en verwerker Termont en Thomaes weten uit Biervliet. Het areaal bruine bonen staat onder druk, net als de prijzen. In 2013 was het aanbod uit onder meer Zeeuws Vlaanderen iets te groot. "De extra vraag zou dan van supermarkten moeten komen, maar dan merken we het pas achteraf. Of er volgend jaar meer ingezaaid wordt, hangt af van partijen als HAK en Coroos, maar ook van de saldo's van andere teelten natuurlijk." Een eerste effect van dat voedingsadvies zou kunnen zijn de prijs op de vrije markt van gedroogde bonen. Donderdag was daarvan nog geen sprake.

Bij commissionair Laarakker is het nieuws nog te vers om helemaal op waarde in te schatten. "Dit gaat zeker effect hebben op de zaaiplannen in het voorjaar, maar dat moet nog allemaal uitkristalliseren. Het is aan de verwerkers om hier rekening mee te houden in de zaaiplannen begin volgend jaar." Een woordvoerder van het bedrijf tempert wel de verwachtingen. "Persoonlijk denk ik dat het lastig is gedrag van consumenten te veranderen. We zullen zien wat dit betekent."

Een ander advies van de raad is om de dagelijkse hoeveelheid groente te verhogen naar 200 gram groente.

Of registreer je om te kunnen reageren.