radijs-web32-jws402179-014

Overige glasgroenten

Terug naar dossier
Vollegrond

Nieuws

Wasmachine bladgewassen spoelt zand drastisch weg

Trinkel Gemüsetechnik uit Laumersheim heeft een klein formaat wasmachine om bladgewassen, zoals kropsla en raddichio rosso, maar ook venkel en radijs vrij te spoelen van zand. Veel turbulentie in het water brengen is het principe.

In de waterbak van de klein formaat wasmachine zitten onderin vier stangen waar onder druk lucht doorheen geblazen wordt. Hierdoor ontstaat een flinke werveling van het water en daardoor worden volgens de fabrikant zelfs gewassen als kropsla dusdanig door het water draaien dat ze volledig zandvrij worden gespoeld. Boven de waterbak hangt een rol die het product terug het water in duwt. De waterstroom neemt de gewassen mee naar een opvoerband.

Met of zonder meenemers

Bij het exemplaar op de asperge- en aardbeibeurs in Karlsruhe was dat een band zonder meenemers. Een band met meenemers behoort echter tot de mogelijkheden. Boven de afvoerband hangen twee keer vier sproeidoppen om het product na te spoelen. Het uitgespoelde zand verlaat de taps toelopende waterbak door een afvoerpijp in het laagste gedeelte van de bak. Het zand moet worden opgevangen in een bezinkput of iets dergelijks. Het getoonde exemplaar kost circa €13.000.

Bekijk een filmpje van de 'slawasmachine'

Of registreer je om te kunnen reageren.