Vollegrond

Nieuws

Strauss presenteert nieuwe oogstmachine asperge

Op de beurs in Karlsruhe presenteerde Strauss een nieuwe oogstmachine voor asperge. Hij heeft een ander uiterlijk, maar de fabrikant borduurt voort op het systeem van de Ascopi 1700. Op een aantal punten is de machine aangepast.

Het grootste verschil tussen de door Teboza ontworpen Ascopi 1700 en de nieuwe oogstmachine van Strauss is dat deze machine getrokken is. Verder zijn de oplegbanden voor de geoogste asperges veranderd. Bij de Ascopi lagen de asperges dwars op de draairichting van de twee oplegbanden, nu liggen ze in de lengterichting op die banden. Daarom zijn die banden ook smaller gemaakt. Verder werd de snij- en sorteerlijn op het centrale plateau uitgebreid met een wastunnel. Strauss heeft de Ascopi 1700 overigens al sinds enkele jaren in haar pakket zitten.

Ook zelfrijdende variant

Net als de Ascopi neemt de nieuwe Strauss negen rijen mee. De twee 'oogstbomen' van vier rijen zijn op de helft inklapbaar. De kosten bedragen circa €90.000. Volgend jaar gaan er in Duitsland twee van lopen. Strauss heeft ook een zelfrijdende variant in ontwikkeling, zoals de Ascopi, om toch een chauffeur uit te sparen. Die gaat volgend jaar ook op een bedrijf lopen en zal in 2016 in productie komen. De zelfrijdende variant zal minimaal €130.000 gaan kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.