Vollegrond

Nieuws

'Nog geen proef met laser tegen ganzenoverlast'

De provincie Noord-Holland is niet bereid om op korte termijn een proef te financieren met ganzenverjaging via volautomatische lasers.

Gedeputeerde Staten van de provincie willen eerst weten of de lasers veilig zijn. Ook ziet de provincie het Faunafonds als meest geëigende partij om zo'n proef op te pakken.

Het plan van de pilot komt van de Partij voor de Dieren dat een initiatiefvoorstel schreef. Omdat de lasers nog duur zijn (5000 euro) stappen ondernemers niet makkelijk in, omdat nog niet helemaal bewezen is dat het werkt.

Volgens de Partij voor de Dieren kan één laser 700 hectare schadevrij houden. Vier lasers is voor één polder voldoende. De terugverdientijd van de 30.000 euro zou niet meer dan een jaar zijn als de proef slaagt en de gewasschade naar nul daalt. De Agrilaser verspreidt een groene laserstraal welke door een gans als fysiek object wordt waargenomen. De laser wordt daardoor als een gevaar gezien door vogels.

Of registreer je om te kunnen reageren.