Vollegrond

Nieuws

'Duurzame eisen aan pachtgrond'

De provincie Noord-Holland onderzoekt of het bij uitgifte van pachtgronden en het verkopen van gronden eisen kan opstellen om een duurzamere land- en tuinbouw te realiseren.

Dat schrijft de provincie in de notitie duurzame landbouw. De provincie wil jaarlijks 250 hectare natuur realiseren om de opgaven uit de Natuur Netwerk Nederland te realiseren.

De provincie schrijft dat een lagere opbrengst van verkoop van gronden kan ontstaan als er duurzame eisen aan vast zitten voor de koper. De opbrengst van die verkoop is nodig om het natuurbeleid voort te zetten. Een lagere opbrengst moet gecompenseerd worden uit een andere bron, zo schrijft de provincie.

De provincie moet ook naar andere zaken kijken als mogelijkheden van grondruil met bedrijven binnen de natuurgrenzen. Ook kan grondruil een bedrijf versterken en past dat beter in de agrarische structuurversterking. De provincie laat het LEI onderzoek doen naar wat duurzaamheid kan inhouden in de provincie.

De Provincie heeft in het kader van de decentralisatie van het natuurbeleid in 2014 gronden van het Rijk overgenomen met de opgave om het Natuur Netwerk Nederland (NNN) te realiseren. Deze gronden liggen deels binnen aangewezen natuur en er buiten. Die laatste gronden wil de provincie verkopen om met de opbrengst toch weer natuur te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.