Vollegrond

Nieuws

Duitse kooltelers maken moeizaam jaar door

Duitse telers van kool voor de industrie blikken terug op een moeizaam jaar. In de koolgebieden Dithmarsche, Niederbayern, Rheinland en Spreewald zijn de producties in vergelijking met vorig jaar beduidend lager uitgevallen.

In Zuid-Duitsland zijn de producties juist wat hoger uitgevallen, maar over zijn geheel genomen is er minder kool voor de verwerkende industrie. Extreme droogte of juist overmatige hoeveelheden neerslag tijdens het groeiseizoen zijn de oorzaak van de lagere producties.

De lagere producties betekenen minder inkomsten en daarnaast is er sprake van hogere bedrijfskosten. Dat wordt mede veroorzaakt door de invoering van het minimum loon voor seizoenwerkers in Duitsland. Daarom ziet de situatie er voor kooltelers die voor de industrie telen volgens het Deutsche Bauernverband er niet rooskleurig uit. De boerenorganisatie pleit dan ook voor betere contractprijzen voor het komende seizoen. De situatie bij telers die voor de versmarkt telen is minder zorgwekkend.

Of registreer je om te kunnen reageren.