Vollegrond

Nieuws

Broccolitelers schreeuwen om nieuwe rassen

Iron Man is het hoofdras bij broccoli. Dan volgen Parthenon, Steel en Koros en dan wordt de spoeling dun. Té dun, vinden broccolitelers en ze dagen de zaadfirma’s uit om daar iets aan te doen. Voor het komende seizoen zijn er echter nog geen revolutionaire nieuwkomers te verwachten.

Sakata heeft Triton en EOS. Takii komt met TBR 508 voor oogst vanaf augustus/september en Seminis met SV7709 voor in het voorjaar en de herfst. SV1002 is een ander ras voor in de herfst. Syngenta zet het nummer SGD 93200 alsnog in de Nederlandse markt, vanwege zijn bewezen kwaliteit onder droge en hete omstandigheden in Noord-Duitsland en Polen. Er is voldoende zaad van dit ras beschikbaar. De oogstperiode is begin juli tot eind augustus, het gemiddeld schermgewicht 550 tot 650 gram. Met het vroege ras Monteco gaat Syngenta nog één jaar door, dan gaat het ras uit het assortiment. Hazera heeft voor het voorjaar het nummer NZ 18-181 en Rijk Zwaan geeft aan dat ze het ras Vicario niet breed in de markt gaan zetten.

Iron man

Geen doorbraak voor bestaande assortiment

Kortom, er gebeurt wel wát als het gaat om nieuwe broccolirassen, maar een doorbraak voor een aanvulling op het bestaande, smalle, assortiment aan rassen is door de zaadfirma's nog niet gevonden. En daar zitten telers wel op te wachten, zo bleek op een bijeenkomst van broccolitelers op 3 november georganiseerd door Vollegrondsgroente.net. Het is ook tekenend dat vrijwel alle rassen worden vergeleken met Iron Man. Het ras is betrouwbaar, maar door zijn snelle groei liggen geelverkleuring en schermrot op de loer.

Weinig schommelingen

Op de bijeenkomst, waar naar schatting zo'n 75 procent van het Nederlandse areaal aan broccoli aanwezig was, bleek ook dat voor het komende seizoen het areaal aan broccoli aan weinig schommelingen onderhevig zal zijn. De meeste telers zitten qua bedrijfsvoering en afzetmogelijkheden zo'n beetje aan hun taks.

Of registreer je om te kunnen reageren.