Vollegrond

Nieuws

Aspergeras K 1507 krijgt de naam Frühlim

Frühlim is het nieuwe aspergeras van Limgroup voor de productie van witte asperge in Noordwest-Europa. Zoals de naam al aangeeft is het een vroeg ras. Het ras stond tot nu toe bekend onder nummer K 1507.

Limgroup omschrijft Frühlim als een vroeg ras met de vroegte van Gijnlim. Het ras is volgens de firma uitermate geschikt voor de teelt onder mini-tunnels. Het maakt een snelle productiestart, dat betekent vroeg in het seizoen snel veel kilo's. Frühlim heeft een beduidend betere kopsluiting dan de bestaande vroege rassen. Verder is het ras weinig gevoelig voor holle stengels en ongevoelig voor breuk en fysiologisch roest. De stengeldikte is vergelijkbaar met Avalim. Van de stengels zit in de sortering 16-28 millimeter. Het productiepotentieel is vergelijkbaar met Grolim.

Beste op zandgronden

Uit meerjarig onderzoek is gebleken dat ook na een aantal oogstjaren de productie op peil blijft. Frühlim gedijt het beste op zandgronden die goed ontwaterd zijn. De geadviseerde plantdichtheid is 3,5 tot 4 planten per meter en een plantdiepte van 16 tot 20 centimeter. Het ras valt op in het veld omdat pas op pakweg 30 centimeter boven de grond de stengels beginnen te vertakken.

Nog een nieuw ras

Een ander nieuw ras dat Limgroup introduceert is Terralim. Dat ras is ontwikkeld voor de productie van witte asperge in de warme klimaatzones zoals Zuid-Europa. Het ras combineert een zeer goede kopsluiting en stengeldikte met een zeer hoog productiepotentieel. Terralim is weinig gevoelig voor roze verkleuring en fysiologisch roest.

Of registreer je om te kunnen reageren.