Vollegrond

Nieuws

Ziektegevoeligheid preirassen in kaart gebracht

Belton, Poulton en Pluston zijn rassen die uit een vergelijkend onderzoek naar voren komen als preirassen die sterk tegen ziekten zijn. De vergelijking wordt jaarlijks gemaakt door de Belgische onderzoekscentra Inagro, PCG en PSKW.

Van de 21 beoordeelde herfstrassen is het nummer SV3274ZL van Seminis het sterkst tegen trips. Het ras krijgt als enige een beoordeling ++. Ook sterk, maar met een + iets minder beoordeeld, zijn de rassen Mako-Soon, Delmas, Surfer, Walton, Poulton, Lancaster, Antiope en Hawking. De beoordeling +/- krijgen Mercurian, Callahan, Curling, SV3225ZL, Keeper, Belton en Makostar. Volgens het onderzoeksverslag in ProeftuinNieuws 18 zijn de rassen Fama, Celsius en Mako-Gold gevoelig voor trips (-) en Levis en Mako-Nice zeer gevoelig (--).

Gevoeligheid voor schimmels

Van deze herfstrassen scoort Belton (+/- tegen trips) als enige zeer sterk (++) tegen roest, papiervlekken- en purpervlekkenziekte. Zeer sterk tegen papiervlekken zijn ook Walton en Poulton. Sterk (+) tegen roest zijn Levis, SV3274ZL, Surfer, Walton, Poulton, Celsiu, Lancaster, SV3225ZL en Antiope. Voor papiervlekken geldt dat voor Mako-Nice, Surfer, Curling, SV3225ZL en Keeper. Sterk tegen purpervlekken zijn Callahan, Walton, Poulton en SV3225ZL. De conclusie van de Belgische onderzoekers is dat Belton en Poulton duidelijk sterker tegen ziekten zijn.

Beoordeling winterrassen

Bij de winterrassen zijn Aylton, Pluston, Vitaton en Lucretius met een beoordeling + het sterkst tegen trips. Natan is als enige zeer sterk (++) tegen roest en purpervlekkenziekte, de beoordeling tegen trips en papiervlekken is +/-. Pluston is zeer sterk tegen papiervlekken en haalt tegen de andere ziekten een +.  Een plus tegen alle ziekten haalt Aylton. Vitaton haalt tegen drie ziekten een plus, alleen tegen roest +/-. De overige rassen zijn minder goed beoordeeld: Harston, Kenton, Lucretius (naast trips sterk tegen purpervlekken, maar vrij gevoelig (--) voor papiervlekken), Mako-Bello, Mako-Flash, Mako-Power, Mako-Subliem, Oberon, Navajo en Triton. Volgens de onderzoekers is Pluston 'overall' het sterkst tegen de genoemde ziekten.

Of registreer je om te kunnen reageren.