Vollegrond

Nieuws laatste update:29 okt 2015

Zaadfirma’s presenteren preirassen op eigen wijze

De zaadfirma’s die op 22 oktober op PPO Vredepeel een proefveld hadden, kozen ieder voor hun eigen aanpak om rassen in de belangstelling te zetten. Bij de een zijn dat juist de nieuwe rassen, terwijl een ander juist de gevestigde orde nog eens onder de aandacht brengt. Een overzicht van het gepresenteerde assortiment, in volgorde van 'optreden'.

Syngenta

Ruud Roeven van Syngenta zette Vesuvius en Oberon in de schijnwerpers. Van Vesuvius is commercieel nog geen zaad verkrijgbaar, wel wordt het ras in praktijkproeven gelegd. Het ras is bedoeld voor rooien vanaf half augustus tot eind september. Vesuvius is een type als Levis, maar dan minder gevoelig voor trips. De prei is gemakkelijk te schonen en geschikt voor de industrie. Oberon is een type als Mercurius, met een rooiperiode van half december tot januari/februari. De prei is korter dan van Mercurius. Oberon is licht gevoelig voor papiervlekkenziekte.

Uniseeds

Sjon van der Valk van Uniseeds presenteerde de rassen van Tozer Seeds. Uniseeds selecteert preirassen van Tozer op hun geschiktheid voor Noord-West Europa. De firma richt zich met haar nieuwe rassen op de versmarkt. Lancaster is in Frankrijk reeds een commercieel ras voor de versmarkt. Het ras heeft een lange schacht en donkergroen blad. Het is sterk tegen trips en roest, maar iets gevoelig voor papiervlekkenziekte. Het is de eerste hybride van Tozer voor de herfstteelt. De introductie van TZ 0188 is in Nederland  het eerste resultaat voor de versmarkt. TZ 0188 is een verbetering in opgericht blad en ziektetolerantie. Voor komend seizoen zijn er voldoende proefzaden beschikbaar. Banbury is bestemd voor de (Belgische) industrie, voor de vroegste zaai. Het ras heeft een lange schacht, middelgroen blad en een vroege, hoge productie. Voor de industrie hebben de productieve rassen van Tozer zich volgens Van der Valk al bewezen. Rassen van Tozer Seeds kenmerken zich volgens hem verder door hun hoge kiemkracht en uniformiteit.

Seminis

Lotfi Bani ging in op een aantal nieuwe nummers van Seminis. SV3274ZL is voor rooien in september/oktober. Het ras heeft een lange schacht en een hoge productie. Seminis positioneert het ras naast Krypton, qua periode en productie. De bladkleur is iets donkerder. Het nummer is sterk tegen roest. SV3192ZE is een ras met een lange schacht, bestemd voor de versmarkt en de industrie. In verband met de iets lichtere kleur vindt Seminis het ras geschikt voor de vroege herfstteelt. SV3225ZL is vorig jaar geïntroduceerd als een korter type prei. Het ras schoont gemakkelijk en is volgens Bani geschikt voor ter plaatse zaaien en planten. In het veld toont het ras wat licht van kleur, in de kist valt dat volgens Bani mee.

Bejo

Bejo kiest deze middag om al wat langer op de markt zijnde rassen nog eens extra onder de aandacht te brengen. Pascal Staaks noemt Rally als vroeg ras waar weer volop zaad van beschikbaar is. Rally is gemakkelijk te rooien in verband met de geringe gevoeligheid voor bladbreuk. De veldbaarheid is goed, het ras is sterk tegen schot en komt gemakkelijk gewicht. De beste plantperiode is in week 11 tot en met 18. Curling is het hoofdras van Bejo voor de herfstteelt. Curling toont mooi donker, heeft een leerachtig blad en is gemakkelijk te rooien. Door de lange veldhoudbaarheid is dit ras ook geschikt voor de vroege herfstteelt. De plantperiode is eind mei tot eerste week juli met oogsten vanaf half/eind september tot half januari. Bij vorst dient het ras te worden afgedekt. Bejo heeft naast van Rally en 'good-old' Striker het komende seizoen ook van Curling zowel gangbaar als biologisch geteeld zaad beschikbaar.

Bayer

Ook Bayer toont niet de laatste nieuwtjes, maar de 'evergreens' Krypton, Pluston en Poulton. Pieter Nefs ziet dat Krypton is geïntroduceerd als zomerras, maar inmiddels in de praktijk van juni tot Kerstmis gerooid wordt. Zeker voor de snijderij is Krypton goed te telen voor rooien in de herfst- en late herfstteelt. Het ras is iets gevoeliger voor trips. Pluston werd geïntroduceerd voor de winter en nu in de praktijk geteeld voor de late herfst- en winterteelt. Er zijn zelfs telers die het ras voor de vroege herfst hebben staan. Poulton is een ras geschikt voor korte prei, dwars in de kist en verkoop per stuk. Een ontwikkeling waarmee Albert Heijn begon en andere supermarkten nu overnemen. De meeste Poulton staat voor de herfst, maar ook daar wordt in de praktijk mee geschoven. Voor rooien december/januari moet het ras bij vorst wel worden afgedekt.

Enza Zaden

Bert Hendrikse brengt namens Enza Zaden de rassen Chinook en Cherokee onder de aandacht. Cherokee is een nieuwkomer voor rooien vanaf half september tot en met december. Het ras is donker, opgericht en sterk tegen bruine schachtstrepen. De prei heeft een hoog soortelijk gewicht, een hoge productie en is goed te schonen. Het ras is ook geschikt voor korte prei, dwars in de kist. Chinook valt in het primeursegment met zijn productieve snelheid en hoge schottolerantie. De plantperiode is week 9 tot en met 12 voor rooien in juni tot half juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.