Vollegrond

Nieuws

Trekkers krijgen een kentekenplaat

De ministerraad heeft ingestemd met de kentekenplicht voor trekkers. De planning is om vanaf 1 januari 2017 alle nieuwe voertuigen direct vanuit de leverancier te voorzien van een kentekenplaat. Bij het bestaande ‘wagenpark’ moet dat tussen februari 2017 en mei 2018 gaan gebeuren.

Trekkers hebben in de toekomst een kenteken nodig om op de openbare weg te mogen rijden. De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met de invoering van de kentekenplicht voor trekkers en mobiele machines. Met de invoering van dit zogenaamde T-kenteken voldoet Nederland aan de Europese APK-verplichting voor snelle trekkers, die in 2018 in werking gaat.

Hogere maximumsnelheid

De invoering van de kentekenplicht maakt het mogelijk dat voor snelle trekkers een snelheidsverhoging mag worden doorgevoerd naar 40 kilometer per uur. Dat geldt dan op wegen waar dat volgens de wegbeheerder veilig is. De huidige snelheidslimiet is 25 kilometer per uur.

Vereenvoudiging controle door politie

Het kenteken maakt ook de handhaving eenvoudiger. De politie kan aan de hand van het kenteken beter optreden bij gevaarlijk rijgedrag, en controleren of het voertuig verzekerd is, wat het maximum laadvermogen is, en of de trekker een ontheffing heeft om op een bepaalde weg te mogen rijden. De kentekenplicht zal gelden voor alle trekkers en mobiele voertuigen met beperkte snelheid. Naar schatting zijn dat in totaal 430.000 voertuigen en 150.000 landbouwaanhangers.

Of registreer je om te kunnen reageren.