Vollegrond

Nieuws

Sla verkleurt minder snel door KNOX

Rijk Zwaan introduceert een eigenschap in haar slarassen die ervoor zorgt dat de bladeren na versnijden minder snel verkleuren door oxidatie. Het groenteveredelingsbedrijf noemt de eigenschap KNOX en presenteerde de baanbrekende innovatie tijdens het ‘Leafy Event’ in Antwerpen.

KNOX biedt een verbeterde houdbaarheid van ongeveer twee dagen. Volgens Convenience Manager Bauke van Lenteren speelt het bedrijf hiermee direct in op een van de grootste wensen van snijderijen. "Met KNOX is het niet altijd meer nodig om voorgesneden sla zuurstofarm te verpakken; dat zorgt voor lagere kosten en meer mogelijkheden bij het maken van mixen. Daarnaast raak je de negatieve geur kwijt die kenmerkend is voor het openen van een zuurstofarme verpakking."

Betere voorraadpositie

Ook in de rest van de keten levert KNOX voordelen op. Zo zorgt de verlengde houdbaarheid bij retailers voor een betere voorraadpositie, minder afval en een betere ervaring bij de eindgebruiker. Rijk Zwaan verwacht dat KNOX kan leiden tot een hogere aankoopfrequentie en daarmee grotere consumptie van sla.

Getest in praktijk

Rijk Zwaan heeft in totaal ruim toen jaar gewerkt aan KNOX. Het bedrijf ontwikkelde zelf een toets om aanwezigheid van de eigenschap efficiënt vast te kunnen stellen en trof deze vervolgens aan in een kas. De unieke werking ervan werd bevestigd door diverse laboratorium- en praktijkproeven, waarna de eigenschap zo snel mogelijk is ingekruist in diverse sla-types. Ongeveer tien rassen in verschillende slatypes beschikken nu over de eigenschap. De verwachting is dat het assortiment rassen met KNOX de komende jaren snel wordt uitgebreid.

Of registreer je om te kunnen reageren.