Vollegrond

Nieuws

Nieuw fysio van valse meeldauw in spinazie

In spinazie is officieel het vijftiende fysio van valse meeldauw benoemd. Het nu tot Fysio Pfs:15 benoemde fysio van de schimmel Peronospora farinosa f.sp. spinaciae werd voor het eerst gevonden in november 2012 in Imperial Valley in Californië.

Het fysio doorbreekt de resistentie van verschillende belangrijke resistente spinazierassen. Fysio Pfs:15 heeft volgens de International Working Group on Peronospora farinosa (IWGP) hetzelfde reactiepatroon als Pfs: 4 op de standaard set van differentiële rassen, maar is in staat om 1-14 resistentie te doorbreken in rassen zoals bijvoorbeeld Caladonia. Ook Whale is vatbaar voor Pfs:15, maar niet voor Pfs: 4. Ook al is het fysio nieuw, toch zijn er nog effectieve resistenties verkrijgbaar.

De IWGP houdt voortdurend bij of er nieuwe fysio's zijn ontstaan door verdachte isolaten te toetsen op een gemeenschappelijke set van differentiële spinazierassen, die het relevante spectrum van resistenties vertegenwoordigen.

Het reactiepatroon na inoculatie met fysio Pfs:15 (Isolaat UA4712) op de standaard differentiële rassen van spinazie in 11 IWGP laboratoria was als volgt.

 

Differential Reactie
Viroflay +
Resistoflay +
Califlay +
Clermont -
Campania -
Boeing -
Lion -
Lazio -
Whale +
Pigeon -
Caladonia +

 

Legenda: + : vatbaar; - : resistent

Of registreer je om te kunnen reageren.