Vollegrond

Nieuws

Agrifirm komt met uitvloeiers voor gewas en grond

Toeleverancier Agrifirm komt met twee uitvloeiers: Wetcit en Transformer. Wetcit, op basis van citrusolie, zorgt ervoor dat de druppeltjes spuitmiddel zich in een egale film over het gewas verdelen.

De vloeistof droogt daardoor sneller op dan wanneer het in druppels zou blijven liggen, aldus Agrifirm-adviseur Jan Schipper afgelopen zaterdag op het Sluitkoolplatform in Warmenhuizen. "Snel opdrogen kan bijvoorbeeld op schermrotgevoelige broccoli een voordeel hebben," opperde Schipper. De dosering hangt af van de toepassing; de standaarddosering is 0,1 procent, de kosten voor de hulpstof zouden dan zo'n 5 euro per hectare zijn.

Transformer zorgt ervoor dat (pot)grond die door indroging of door de samenstelling moeilijk bevochtigd kan worden, toch vlot vocht kan opnemen. De werking berust op een verlaging van de oppervlaktespanning van de vloeistof. Behalve voor gietwater denkt Schipper dat de uitvloeier gebruikt kan worden voor de onkruidbestrijding, om ervoor te zorgen dat de werkzame stof in het herbicide beter kan uitvloeien.

Schipper toonde het effect van Transformer op kurkdroge geperste Jiffy-potjes. Druppels water zonder de toevoeging bleven op het potje liggen, met toevoeging werd het vocht direct en snel door het substraat opgezogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.