Vollegrond

Nieuws

Tientallen claims om waterschade

Venlo/Meijel - Bij het Noord-Limburgse waterschap Peel en Maasvallei zijn 24 claims binnengekomen van boeren die vinden dat het schap te weinig doet aan de wateroverlast.

Door de aanhoudende regens van de afgelopen weken zijn veel akkers extreem drassig. Veel boeren vrezen dat hun oogst wegrot.

Een woordvoerder van het schap bevestigde vrijdag de claims, maar beroept zich op overmacht. Om welke bedragen het gaat wil hij niet zeggen. Volgens Limburgse kranten loopt het geclaimde bedrag in de tonnen.

Met name boeren langs de Brabantse grens en rond Horst klagen. De zegsman liet weten dat in zes weken tijd extreme hoeveelheden regen zijn neergevallen. "Als er in een uur tijd 20 millimeter valt, zijn de beken vol. Maar er viel vaak 60 of 70 millimeter of meer'', zei hij. "En dat over langere periodes.''

Het schap verlaagt 1.500 stuwen in sloten en beken en gaat extra maaien. "Maar door het natte weer groeien planten erg snel, en tegen die gigantisch explosieve groei valt soms niet op te maaien'', aldus de woordvoerder.

Woordvoerder Jan Veltmans van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB zegt dat het lastig is om op extreem weer te anticiperen. De LLTB heeft er bij het waterschap op aangedrongen om zo snel en adequaat mogelijk te handelen. Hij wijst op de klimaatverandering die leidt tot langere periodes met droogte afgewisseld door tijden met veel neerslag. Vechten tegen neerslag van 80 tot 100 millimeter in twee uur is volgens hem moeilijk.

De LLTB roept boeren en tuinders op klachten bij het waterschap te melden. Ook vreest hij dat onder meer de aardappeloogst in gevaar komt. De situatie is moeilijk, zei hij, en verschilt van gebied tot gebied. "Maar het is voor elk bedrijf alle hens aan dek om het financieel rond te breien.''

Foto

  • Tientallen claims om waterschade

Of registreer je om te kunnen reageren.