Vollegrond

Nieuws laatste update:19 aug 2014

Jager telt meer ganzen dan vogelliefhebber

Den Haag - Jagers tellen meer ganzen dan vogelliefhebbers. En het lijkt erop dat vogelliefhebbers nauwkeuriger tellen. Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra van Wageningen UR in opdracht van het Faunafonds.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het onderzoek. Thieme vreest dat wildbeheereenheden te hoge schattingen maken van de aanwezige vogelstand met het oog op de afschotplannen voor ganzen. Alterra maakt die analyse niet. Maar de onderzoekers denken dat de  telmethode van de Sovon Vogelonderzoek Nederland beter is dan die van de jagers, al is op beide tellingen wel het een en ander af te dingen. De Sovon-telling heeft bij voorbeeld een minder hoge dekking dan de telling van de jagers. Mogelijk onderschatten ze daardoor de toename van bepaalde soorten.

Tellen de jagers meer ganzen dan de vogelliefhebbers, de vogelliefhebbers tellen op hun beurt weer meer meerkoetjes dan de jagers.

Thieme wil van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) weten wat  zij gaat doen nu blijkt dat de tellingen van de wildbeheereenheden hoger uitpakken dan die van de vogelliefhebbers. Ze vraag zich af of de afschotvergunningen nog wel worden gebaseerd op betrouwbare tellingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.