Vollegrond

Nieuws

Bezwaar tegen patent machinaal oogstbare broccoli

Een internationale coalitie onder de naam 'No patents on seeds' is in het geweer gekomen tegen de verlening van het patent door het European Patent Office (EPO) aan zaadbedrijf Seminis (onderdeel van Monsanto) voor broccolirassen die geschikt zijn voor gemechaniseerd oogsten.

Het patent betreft de planten, zaden en schermen van deze rassen, aldus een persbericht op de site van de coalitie. Hier valt ook te lezen dat het bezwaar gesteund wordt door enkele honderden organisaties en dient "als signaal tegen de monopolisering van de productie van voedsel".

De actiegroep is van mening dat de EPO met de patentverlening de wet overtreedt en dat dit soort praktijken leidt tot "verdere marktconcentratie en toenemende afhankelijkheid van producenten en andere belanghebbenden in de voedselketen van enkele grote internationale bedrijven".

Volgens Patents on Seeds heeft het Europees Parlement in 2012 in een resolutie een beroep op het EPO gedaan om producten van conventionele veredeling uit te sluiten van patentering.

Om het bezwaar kracht bij te zetten, demonstreerde de oppositiegroep onlangs voor het patentbureau in München.

Of registreer je om te kunnen reageren.