Vollegrond

Nieuws 1342 bekeken

Terugblik rassenavond potbloemkool Andijk

Voor de potbloemkoolrassen in het vroegste en laatste segment is het duidelijk: de eerste groep op een grote pot, de tweede groep op een kleinere pot.

Maar ergens in dat traject is sprake van wat je zou kunnen aanduiden als een grijs gebied, haalde Syngenta-adviseur Joop Hof verschillende malen aan op een prima bezochte telersbijeenkomst van Vollegrondsgroente.net in Andijk waarop de resultaten van een groot aantal potbloemkoolrassen werd besproken en toegelicht.

Ter illustratie wees hij op rassen als Prudentia of Delias op een 8-centimeterpot, in vergelijking met een Easytop of Brunel op een pot van 6-centimeter. "Die zou je je tien dagen later kunnen planten, met de kans op hetzelfde oogstmoment. Is het verstandig om een vroeg bloemkoolras met wat minder groeidagen te zaaien op een 6- centimeterpot, of moet je het zoeken in het alternatief van een wat trager ras op een 8 centimeterpot?", wierp Hof op. Een overweging kan zijn dat een 8-centimeterpot in het voordeel kan zijn als de weersomstandigheden tegenzitten na het planten: in een grotere pot is het gewas wat meer beschut en de extra groeidagen dragen eraan bij dat het gewas wat meer 'body' kan vormen. Een sneller ras –in een wat kleinere pot- kan wat later geplant worden, met de mogelijkheid dat het oogsttraject voor de grote en kleine potten naar elkaar kruipen, Het beoogde groeivoordeel van een grotere (= duurdere pot) wordt dus minder of valt weg.

Een eenduidig antwoord bleef uit. "Wat een goede keus is, is vanwege het weer vaak achteraf pas duidelijk, maar hangt ook af van afspraken en wensen van afnemers. Waar het om gaat is dat je zo'n afweging bewust moet maken.

Op het demonstratieveld stond een kleine twintig bekende en minder bekende rassen, waarover telers konden commentaar konden leveren. Daar was niet altijd even veel lijn in te ontdekken. Waar de ene teler de loftrompet over een ras uitstak, kon het gebeuren dat hetzelfde ras bij collega's als matig of tegenvallend werd beoordeeld.

De belangrijkste opmerkingen en kanttekening in vogelvlucht:

  • Momentum: volgens Seminis oogsttijd vergelijkbaar met Viviane en Oviedo;
  • Adelanto: 'voorbeeld van een ras waarvan het de vraag is of hij op een 8-centimeterpot moet, als je ziet dat hij ook al op een 6-centimeterpot wordt gesneden;
  • Easytop (Syngenta) - Joop Hof: er zitten wat minder planten tussen, dat zagen we ook al bij de plantenkweker. Je gaat voor de inschatting vooraf van het opkweekresultaat uit van kiemcijfers. Het werkelijke resultaat zie je later na kieming. De vroegste rassen moet je verspenen, vind ik, dat is het zekerst.";
  • SV5777 (Seminis): volgens zaadbedrijf 2 dagen voor Hermon, kan op 6- en 8-centimeterpot;
  • B2922 (Bejo): volgens zaadbedrijf vervanger voor Megan, vroegheid van Vinson en Elenia. Niet voor op de tray;
  • Oviedo ((Bejo) - Joris Ursem van Bejo: "is het vroegste ras, primeur";
  • CFL 1005, Syngenta -  Joop Hof: "komt net na Easytop en Solis, nog niet duidelijk of we ermee doorgaan.";
  • Bering (CFL 1007, Syngenta) -  Joop Hof : "Blijft in programma";
  • B 2933 (Bejo, op 8 cm-pot): volgens zaadfirma iets vroeger dan Sevilla, geschikt voor 6-centimeterpot en tray, planten tot half april.

Overige opmerkingen zaadfirma's

Enza: E51.403, een nieuw herfstras met 105 tot 115 groeidagen. Niet planten voor half juli. Hardere kool dan ras Annique, minder problemen met houdbaarheid.

Bejo: Ras Sevilla blijft de komende jaren beschikbaar, zaai vanaf november, niet later dan week 16 (half april) planten, om te warme omstandigheden te vermijden.

Rijk Zwaan: Dogmatis, nieuw herfstras, 90 – 95 groeidagen. Prudentia wordt in West-Friesland nog weinig gezet, "de moeite waard dit redelijk nieuwe ras eens te proberen."

Monsanto: SV 5818 in beproeving. Voor eind september tot half november, circa 10 dagen sneller dan Giewont.

SV5777, nieuw zomerras, periode ras Hermon.

Syngenta: Rassen Marnick en Aldrin gaan eruit. Over ras Solis: is voor seizoen 2015 nog zaad beschikbaar. Wordt verdeeld over telers die Solis ook in 2014 hadden.

 

Door Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.