Vollegrond

Nieuws

Planttape-machine zet er de sokken in

In vergelijking met de aloude carrousel- en perspotplanters is de werksnelheid (en daarmee de capaciteit) met de komst van volautomatische plantmachines als die van Ferrari en Transplant systems sterk omhoog gegaan.

Maar dat het nog sneller kan, bewijst de Planttape-plantmachine van het Spaanse bedrijf Planttape Altea. Het ontwikkelde een machine waarmee een werksnelheid tot 20 kilometer per uur haalbaar is. Die hoge snelheid kwam er deze ochtend tijdens een demonstratie met ijsbergsla bij teeltbedrijf Compliment in de plaats Zeeland niet uit, maar wel zeker is dat je moet hollen om de Planttape een beetje fatsoenlijk bij te houden.

De hoge werksnelheid is mogelijk doordat de planten opgeweekt worden in kluitjes, die als een lange ketting aan elkaar zitten. Pas net voordat de planten in de grond worden afgezet, worden ze van elkaar losgesneden en worden de planten -op de gewenste afstand in de rij- in de grond gezet. Afhankelijk van het type machine is en minimale afstand tot 10 centimeter in de rij mogelijk. De afstand tussen de rijen is minimaal 21 centimeter met maximaal 8 rijen op 2 meter spoorbreedte.

Het plantwerk gaat volledig automatisch, het handwerk zit in de aanvoer van de trays met planten, om de voorraad per plantelement op peil te houden. Daarvoor zijn voor een vier-rijige machine (als waarmee gedemonstreerd wordt) bij een rijsnelheid van 10 kilometer per uur tenminste twee personen nodig, vertelt Bram Stroot. Hij is de Nederlandse directeur van Planttape Altea en betrokken bij de ontwikkeling van de plantmachine.

De planten zitten per tray met 810 stuks in een lange papieren ketting. Tijdens het planten moeten de kettingen uit de opeenvolgende trays ook aan elkaar worden verbonden, zodat een ononderbroken ketting ontstaat en de plantmachine kan blijven doorrijden. Dat koppelen van de kettingen gaat met een biologisch afbreekbaar clipje.

Opkweek

Het zaaien van de planten kan in droge grond gebeuren; pas na de toevoeging van vocht komt de kieming op gang. Dat maakt het mogelijk 'op voorraad' te zaaien. De opkweek gebeurt nu nog in Spanje, waar men de beschikking heeft over een voor dit kettingsysteem geschikte zaailijn.

De machine wordt aanstaande donderdag 12 juni  van 9 tot 13 uur.gedemonstreerd bij de firma Paterbroersen, Kerkstraat 79 in Waarland.

Bekijk hier een filmpje met de verrichtingen van de Planttape.

In de uitgave van Groenten & Fruit  in week 26 wordt dieper op de machine ingegaan.

Foto

  • Planttape-machine zet er de sokken in
  • Planttape-machine zet er de sokken in
  • Planttape-machine zet er de sokken in

Of registreer je om te kunnen reageren.