Vollegrond

Nieuws

Voorverpakte sla: weinig sla en veel bacteriën

Ziek word je er niet van omdat de aantallen laag zijn en onder de wettelijke norm zitten, maar het idee dat er coli-bacteriën in zakjes voorverpakte sla kunnen voorkomen, is niet zo'n prettig idee. Dat oppert de Consumentenbond naar aanleiding van onderzoek waarin werd gekeken naar wat er naast sla nog meer in dit populaire gemaksvoedsel zit.

In 4 procent van bijna honderd onderzochte zakjes rucolamelange werd 'poepbacteriën' gevonden. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in de Consumentengids. De bacterie e.coli kan alleen via uitwerpselen op voedsel terecht kan komen, aldus de Consumentenbond. Via dieren, water, of via ongewassen handen. De potentiële ziekmaker werd gevonden op zakjes van Dirk, Plus Ekoplaza en Coöp. Andere ziekmakers als salmonella en listeria kwamen niet of amper voor.

Verder werd gekeken naar de aantallen bacteriën in een zakje. Hoge cijfers hoeven niet direct tot lichamelijke klachten te leiden –ook op een normale verse krop sla kunnen veel bacteriën zitten- maar kunnen wel duiden op een matige kwaliteit en beginnend bederf. Het ongunstigst – met meer bacteriën dan als verantwoorde grens werd gesteld- scoorden de rucolalemanges van Ekoplaza, Jumbo en Plus en de ijsbergsla mix van Jumbo.

Tenslotte werd in de rucolamelanges het aandeel rucola vastgesteld. Rucola is relatief duur. Alle supermarktketens blijken daarmee zuinig te zijn, gemiddeld bevatten de zakjes eenderde minder rucola dan volgens de ingrediëntenlijst op de verpakking. Bij Dirk en Lidl zat er de helft van de gedachte hoeveelheid in, volgens beide door 'een interne fout bij de toeleverancier'.

Of registreer je om te kunnen reageren.