Vollegrond

Nieuws

Niet alleen koolbladvlieg meldt zich al vroeg

Door het vroege voorjaar is er dit jaar meer schade van de koolbladvlieg. De meldingen komen uit België, Noord-Holland en Noord-Limburg. Maar er dienen zich al meer insecten aan.

De koolbladvlieg moet niet verward worden met de koolvlieg. De koolvlieg legt haar eitjes aan de voet van de plant, waardoor planten wegvallen. De koolbladvlieg legt haar eitjes in de hartblaadjes van de plant en de larven vreten vervolgens aan de kool. Dat uit zich in bruine gangen en onverkoopbare kool. De poppen zijn dit jaar door het vroege voorjaar al onder het vliesdoek uitgekomen en de vliegen hebben onder die beschutte omstandigheden flink wat eitjes afgezet. De enige remedie om koolbladvlieg te bestrijden is een bespuiting tegen de vliegen met een daartoe toegelaten middel.

Nog meer insecten

In zijn algemeenheid is de insectendruk dit voorjaar hoog. Er wordt door meerdere adviesbedrijven gewezen op de aanwezigheid van bladluizen en koolvlieg. Daarnaast is de verwachting dat de koolgalmug al vroeg zijn opwachting zal maken. In 2012 was dat rond half juni, maar dit jaar worden ze eerder verwacht. Bayer CropScience adviseert om tijdig preventief te spuiten in een schema met in de eerste twee weken van de teelt Decis en in de derde week Movento. Deze aanpak is in de afgelopen jaren succesvol gebleken. Voor een goede opname en werking van Movento is een goed groeiende actieve plant nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.