Vollegrond

Nieuws laatste update:19 mei 2014

Dieseldiefstal neemt schrikbarende vormen aan

Diefstal van diesel vormt een ware plaag voor agrarisch Limburg. Dieven hebben de afgelopen maanden bij tientallen vollegrondsgroentetelers, fruittelers en akkerbouwers grote hoeveelheden diesel ontvreemd. Dat heeft voor agrariërs tot schadeposten geleid van een paar honderd tot enkele duizenden euro’s.

De daders gaan in veel gevallen met honderden liters brandstof aan de haal. Afgelopen jaar werd bij

twee Limburgse agrariërs zelfs tweeduizend liter diesel gestolen, aldus Dagblad de Limburger. Dat wordt bevestigd door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) die vorig jaar zomer al waarschuwde voor dieseldiefstal. Die diefstal is sinds begin vorig jaar enorm toegenomen toen voor agrariërs rode diesel niet langer beschikbaar was, en ze hun landbouwvoertuigen en beregeningsinstallaties voortaan van blanke diesel moesten voorzien.

Telers nemen intussen hun maatregelen. Zo vullen ze de tanks van aggregaten niet meer helemaal en zetten ze hun beregeningsinstallatie 's avonds binnen. Enkele agrariërs hebben zelfs een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Volgens de politie gaat het momenteel vooral in de regio Venray om een ware plaag. Professionele bendes uit het voormalige Oostblok lijken verantwoordelijk voor de diefstallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.