Vollegrond

Nieuws

Bonenvlieg richt veel schade aan in prei

De bonenvlieg heeft dit jaar prei op het menu staan. Was de vlieg in Duitsland al langer een probleem, dit jaar duikt hij ook op in Zuid-Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Adviseur Henry Rombouts zette in samenwerking met de Groene Vlieg een signaleringssysteem op.

Henry Rombouts van Hortagri Advice International kent de bonenvlieg vanuit zijn advieswerk in Duitsland. Dit jaar ziet hij echter ook volop schade in Zuid-Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De vlieg legt haar eitjes bij net gezaaide prei (tpz en opkweek). De larve kruipt later in de schacht van de plant waardoor planten wegvallen. Omdat de eitjes al zo vroeg worden afgezet in de nog zwarte grond is de enige methode om schade te voorkomen, het signaleren van de vliegen. Dat kan door bekertjes met lokstof in een perceel te plaatsen. De Groene Vlieg zorgt voor de determinatie.

In Nederland is deltamethrin het enige toegelaten middel dat werkt tegen de bonenvlieg. Gezien de restrictie in het aantal bespuitingen van dit middel is het belangrijk dit middel alleen in te zetten als het ook echt noodzakelijk is. Dat kan door middel van het signaleringssysteem. Zo'n 20 telers maken inmiddels gebruik van de bekertjes met lokstof. Dit jaar zijn in de eerste week van april de eerste vliegen al waargenomen, normaal is dat pas vanaf begin mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.