Vollegrond

Nieuws 4 reacties

Forse krimp areaal witlofpennen verwacht

Het areaal witlofpennen krimpt dit seizoen flink door de slechte rendementen van witloftelers. De telersprijs ligt zwaar onder de kostprijs en de veelal gespecialiseerde bedrijven dreigen om te vallen. Door de lage prijzen verdwijnt het vertrouwen in de witlofketen.

Geert van Zutphen van Van Zutphen Bemiddeling: "Wij doen 20 tot 25 procent minder witlofpennen dit jaar. Als het zo doorgaat, verdwijnt witlof heel snel uit de winkelschappen."

Witlofteler Ron Kalter wijst op de slechte positie die telers hebben. "De productie moet 40 procent omlaag om een fatsoenlijke prijs af te dwingen. Het is crisis in de witlofsector. Dit kan zo niet langer."

Hierdoor ligt er druk op de arealen witlofpennen. "Andere gewassen gaan voor witlof", merkt Kalter. "Bovendien zoeken veehouders naar grond."

Het is moeilijk om een goede prijs te krijgen voor zijn product, zegt Kalter. "De verhouding tussen product en retail is volledig uit balans, dat zie je in de hele groentesector. We zijn niet in staat om een prijs af te dwingen die past bij de prestatie die we leveren. Het gevolg is dat we elkaar de tent uit vechten, terwijl we juist moeten zoeken naar ketensamenwerking. Dit kan al lange tijd niet meer."

De kostprijs van witlof is 80 cent, vertelt commissionair Van Zutphen. "En telers krijgen 40 cent. Dat is echt dramatisch. Wij komen bij deze gezinsbedrijven over de vloer. Ze werken dag en nacht, rekenen geen loon, moeten zelfs geld toegeven. Vorig jaar was het ook al slecht. Het geld en de energie raakt op. Alternatieven hebben ze niet, want ze zijn in witlof gespecialiseerd."

Krimp is de enige oplossing, denkt Van Zutphen. "De sterksten overleven en er vallen bedrijven om. Commissionairs en akkerbouwers moeten eens ophouden met het financieren van deze witloftrekkers, de banken doen het ook niet meer. Het is heel erg, maar er moet gewoon minder komen."

Akkerbouwers krijgen bij bemiddelaars als Van Zutphen wel betaald, maar bij onderlinge contracten ligt dat volgens Van Zutphen wel anders. "Als akkerbouwer neem je een groot risico met de pennenteelt, want het is een kostbare teelt."

Voor de toekomst voorzien zowel Van Zutphen als Kalter de oplossing in ketensamenwerking. "We moeten een groepje telers aan een supermarkt koppelen en allemaal een eigen witlofmerk verkopen", schetst Van Zutphen. "Zo kan de prijs van het product omhoog zonder dat er gelijk een uitbreiding in productie volgt. En wat geeft het dan als de een iets duurder is dan de ander? Dat is het probleem:  bedrijven gunnen elkaar het licht niet in de ogen, maar tegelijkertijd heeft iedereen er belang bij om witlof in de schappen te houden. Dan moet je dus om tafel om afspraken te maken waar iedereen baat bij heeft."

Laatste reacties

 • Joost Stallen

  Minder teeltbedrijven, of minder kilo's van een bak?

 • B Rommens

  Minder kilo's van een bak zou al veel verbeteren. Het is al jarenlang een groot probleem om kwalitatief perfect witlof in de supermarkten te vinden. Enkele dagen eerder oogsten zal de consumptie (en de prijs) al snel verhogen.

 • F Croon

  Een (flinke?) stap terug ten voordele van de kwaliteit, waarop consumenten recht hebben, zou zou een dubbel effect kunnen geven: naast aanbodsdaling ook terugkomen van consummenten die het product de rug toegekeerd hebben.

 • G.J.M. van Dongen

  Dit zijn nu reacties waar de witlof teelt echt baat bij heeft. Want ik maak me niet zo'n zorgen om de prijs van nu. Maar wel om de consuptie daling die we komende jaren kunnen verwachten, als we de markt blijven volpompen met over rijp witlof.

Of registreer je om te kunnen reageren.