Vollegrond

Nieuws

Raseigenschappen gangbare witlofrassen op een rij

De eigenschappen van de belangrijkste nu verkrijgbare witlofrassen zijn in kaart gebracht aan de hand van de forceerperiode, de veldkenmerken tijdens de wortelteelt en de kwaliteitskenmerken van de witlofkroppen.

Deze jaarlijkse terugkerende inventarisatie wordt opgesteld aan de hand van de internationale rassenproeven op de Nationale Proeftuin voor Witloof in Herent, Inagro in Rumbeke-Beitem en de Association des Producteurs d'Endives de France in Arras (Noord-Frankrijk). De gegevens worden aangevuld met informatie uit ander onderzoek, tuinbouwveiling BelOrta en met praktijkervaringen.

Het complete overzicht is te zien op de website van het proefcentrum in Herent.

De onderzoekers in Herent hebben daarnaast gekeken naar de eigenschappen van zes nieuwe(re) rassen, met de nadruk op productie en kwaliteitskenmerken. Aan de orde komen de rassen:

  • Etamine (Vilmorin, vroeg – winter)
  • Fakir (Hoquet, winter – laat)
  • Flexine (Vilmorin, laat – zeer laat)
  • Symphony (Hoquet, laat – zeer laat)
  • Topmodel (Hoquet, laat – zeer laat)
  • Podium (OK 2209)   (Hoquet, laat – zeer laat)

Per ras is gekeken naar de opbrengst, kwaliteit en pitafwijkingen. De beoordelingen vonden steeds plaats aan het begin en aan het eind van de geadviseerde trekperiode, en weergegeven met plussen en minnen ten opzichte van het gemiddelde in de betreffende periode.

Klik hier voor de eigenschappen van de genoemde nieuwere rassen (t/m pagina 2).

Winterrassen

Er is ook een aantal winterrassen aan de tand gevoeld tijdens een trekproef op het proefcentrum in Herent. De resultaten werden vorige week besproken en getoond tijdens een telersbijeenkomst. Te zien was het trekresultaat van wortels die waren opgezet op 23 januari en de kroppen van alle rassen na een week bewaring. Op die manier werd ook een indruk van de houdbaarheid getoond.

De rassen zijn Platine (Vilmorin), Hermès), Bingo (OK 3701, Hoquet), met wortels van vier percelen (Herent, Rumbeke, Arras en Graincourt) en de rassen Fakir (Hoquet), Baccara, Flexine, Etamine, Ombline, Takine en Topscore (allen van Vilmorin). De wortels van deze laatstgenoemde reeks kwamen van het proefveld in Herent.

  • Temperatuur water: van 16 graden Celsius oplopend naar 17 graden;
  • Lucht: 15 graden Celsius oplopend naar 16 graden;
  • De voedingsoplossing had een EC van 1,8 mS/cm.

 

Demo winterrassen

In de linker grafiek de resultaten van de afzonderlijke rassen. In de rechter grafiek  is de gemiddelde opbrengst te zien van de rassen Platine, Hermes en Bingo samen, uitgesplitst per herkomst. De Franse wortels hebben een hoger rendement in vergelijking met de wortels uit Herent of Rumbeke, blijkt hieruit. Volgens onderzoeker Wim Hubrechts van het onderzoekscentrum in Herent komt die tendens altijd wel bovendrijven.

Bingo heeft een te hoge pit in deze proef voor deze periode.

De hoeveelheid pitafwijkingen varieert sterk per ras.

Aanzienlijke verschillen in roodverkleuring.

 

Klik hier voor alle uitkomsten (pagina 4).

Of registreer je om te kunnen reageren.