Vollegrond

Nieuws

Asperge met hoog seleniumgehalte

Het Italiaanse Coop. Giardinetto brengt een groene asperge op de markt die een sterk verhoogd gehalte aan selenium bevat: de ‘Asparago verde al selenio’.

Selenium is een antioxidant dat via bemesting aan het aspergegewas wordt toegediend. Er ging drie jaar aan onderzoek vooraf voordat het product officieel met de gezondheidsclaim erkend werd. Dat onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit in Foggia. Volgens een bericht in Fruchthandel Magazin bevatten de asperges drie keer zoveel selenium dan er van nature in groene asperge zit. De verhoging wordt enerzijds verkregen doordat in de streek van Daunia aan de voet van de Apennijnen veel selenium in de grond zit en anderzijds door extra bemesting. Het bedrijf teelt 70 hectare van dit innovatieve en gecertificeerde product en experimenteert met het ras Vegalim.

In de regio rond Foggia is sprake van 15 procent meer nieuwe percelen in 2014. Daarmee zal de productie in 2015 toenemen, omdat het om uitbreiding gaat en niet om vervanging van bestaande percelen. De regio zoekt naar mogelijkheden om het traditionele (verse) seizoen te verlengen door middel van ingevroren asperge. De vraag van de verwerkende industrie is er. Dat is mede de reden van de uitbreiding van het areaal.

De firma Farris, een onderdeel van de Coop. Giardinetto, gaat bovendien de markt op met een ingevroren aspergecrême. Dat zijn volgens een specifiek proces bewerkte aspergeschillen die geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen bevatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.