Vollegrond

Nieuws

Slimme vochtsensor waarschuwt via app

De slimme vochtsensor van Dacom, onder de naam Sensetion, waarschuwt via een app of er op een perceel water gegeven moet worden.

Agrifirm was betrokken bij de ontwikkeling van de sensor en hun adviseurs geven begeleiding rond het omgaan met de vochtsensor.

De vochtsensor Sensetion werkt op zonne-energie en moet 30 centimeter diep de grond in worden geplaatst. Met een magneetschakelaar of met een mobiele telefoon is de sensor actief te maken. Dat gaat gekoppeld aan een unieke code, waardoor 'derden' er geen gebruik van kunnen maken of het ontvreemden van het apparaat niet interessant is.

De sensor meet het vochtgehalte van de bodem in millimeters en de gemeten data worden door een geïntegreerde GPRS-datalogger verzameld en verstuurd. Vervolgens toont de app hoeveel millimeters de grond nog vraagt totdat de veldcapaciteit bereikt is. De marge van wat de grond tekort mag schieten is instelbaar, zodat niet om de haverklap een waarschuwing volgt om te beregenen.

Agrifirm heeft er twee jaar ervaring mee opgedaan en gaat er het komende seizoen mee de praktijk in. Voor een nauwkeurige meting moet de sensor minstens een uur in een perceel staan, maar dat maakt dat de sensor op meerdere percelen inzetbaar is. "Zeker voor verder van het bedrijf gelegen percelen is de sensor handig", stelt adviseur Ronald Hendriks van Agrifirm, "want het komt nog al eens voor dat dergelijke percelen aan de aandacht ontsnappen."

De vochtsensoren zijn te koop per set van twee of vijf stuks. Een sensor kost circa 1.000 euro, exclusief btw en inclusief software en abonnement.

Of registreer je om te kunnen reageren.