Vollegrond

Nieuws

Opbouwploeg ploegt twee aspergeruggen tegelijk

Hermeler heeft een opbouwploeg ontwikkeld waarmee twee aspergeruggen in één werkgang gemaakt kunnen worden voor ruw opploegen. Daarmee won de firma de Innovatieprijs 2014 op de Asperge- en aardbeibeurs in Karlsruhe.

De opbouwploeg ploegt in één werkgang een complete rug in de rij waar de trekker rijdt, en twee halve ruggen, links en rechts daarvan. De opbouwploeg heeft geen opbouwschijven of afdekplaat, waardoor de ruggen dus ruw worden afgeleverd. De huidige machine is dus geschikt voor het ruw opploegen van de ruggen in het najaar. In Duitsland is het dan gebruikelijk om er vervolgens al de folie over aan te brengen. De rug krijgt op die manier de kans te bezakken voor het komende seizoen.

Het idee ontstond, omdat bij de opbouw van één rij de trekker vaak weggleed op het snijvlak van de grondopbouw. Nu is dat niet meer aan de orde, omdat de trekker stabiel door een nog onbewerkte rij rijdt. In het najaar van 2013 werd met de bouw gestart; in januari 2014 werd de eerste verkocht. De machine kost circa 13.000 euro, exclusief btw.

Of registreer je om te kunnen reageren.