Vollegrond

Nieuws

'Asperge niet meer schillen'

Witte asperge ongeschild koken en consumeren. Volgens akkerbouwer Herbert Dahlmanns is dit met één ras mogelijk in combinatie met een afgestemde bemesting.

Tijdens de Europese asperge- en aardbeienbeurs ExpoSE in Karlsruhe presenteert hij zijn vinding.

Akkerbouwer Herbert Dahlmanns (47) uit het Duitse Gangelt, pal over de grens bij Sittard, heeft bij toeval een wit aspergeras ontdekt dat je voor het koken niet hoeft te schillen. In combinatie met een afgestemde bemesting zorgt dit ras, waarvan hij de naam niet bekendmaakt, voor een hele dunne schil. Het is een nieuw ras dat hij teelt naast Avalim, Backlim en Gijnlim. In 2013 kon hij dit ras voor het eerst oogsten. Dahlmanns viel al snel de dunne schil op. Nadat hij deze thuis ongeschild kookte kon hij deze mals eten, net als geschilde asperges. Voor de consument, die vaak een hekel heeft aan schillen, een voordeel. De asperges moeten wel 2 minuten langer koken dan geschilde. Hij verkoopt ze een euro per kilo duurder dan de gangbare rassen.

Ras in combinatie met bemesting

"Niet alleen het ras is bepalend voor het niet hoeven te schillen, maar ook de bemesting", onderstreept Dahlmanns. Beide geeft hij niet prijs.

Hij probeert zijn kennis te gelde te maken. Tegen betaling begeleidt hij telers die deze asperges ook willen gaan telen. Tijdens de Europese asperge- en aardbeienbeurs ExpoSE op 19 en 20 november in Karlsruhe probeert hij in contact te komen met geïnteresseerde telers. Telers die met hem in zee gaan moeten een contract tekenen waarin zij verklaren hun kennis niet te verspreiden. Dahlmanns: "De plantenkweker die mij de planten leverde, toont weinig interesse in een samenwerking." Dahlmanns heeft een akkerbouwbedrijf van circa 20 hectare met naast 3,5 hectare asperges en 2 hectare aardbeien ook nog groenten, suikerbieten en aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.