Vollegrond

Nieuws

Witlof trekken in een zeecontainer

Het Spaanse adviesbureau Cichorium werkt aan een treksysteem voor witlof in zeecontainers. Eveneens 'anders dan anders' is dat de witlofwortels worden opgezet in klemmende goten, met gebruikmaking van een minimale hoeveelheid proceswater tijdens de trek.

Ontwikkelaar Philippe Blanquet van Cihorium toonde het treksysteem anderhalve week geleden op de internationale Witlofbiënnale in Neurenberg. De trek gebeurt in  40-voets zeecontainers. In een container komen zes teeltlagen, met een totale oppervlakte van 100 meter, en een inspectiegang van 60 centimeter breed langs de lange kant.

Het vullen en oogsten van de teeltlagen gaat batchgewijs: een laag wordt in één keer vol gezet en in één keer leeg geoogst. Bij een trekduur van drie weken worden wekelijks dus twee lagen opgezet en geoogst.

Cichorium gebruikt (gepatenteerde) kunststof goten waarin de wortels naast elkaar ingeklemd worden. De goten worden vervolgens naast elkaar opgehangen. Het proceswater wordt per teeltlaag rondgepompt en in een laagje van 1 millimeter door de goten geleid. Zo blijven de water- en energiebehoefte minimaal, aldus Blanquet. De aanpak met goten maakt het volgens hem mogelijk het inzetten van de wortels en de oogst van de kroppen verregaand te mechaniseren. Het teeltsysteem verkeert nog in een  ontwikkelingsfase.

Foto

  • Witlof trekken in een zeecontainer

Of registreer je om te kunnen reageren.