Vollegrond

Nieuws

Schotland teelt meer groente

Schotland telde halverwege dit jaar 16.262 hectare vollegrondsgroente. Dat is 360 hectare ofwel ruim twee procent meer dan een jaar eerder. Het Schotse groente-areaal groeit daarmee al jaren, op een kleine dip in 2011 na.

Dat blijkt uit de jaarlijkse landbouwtelling van het plattelandsministerie in Edinburgh. Het overgrote deel van dat areaal, bijna 7.000 hectare, wordt in beslag genomen door dop- en andere erwten voor verwerking tot blik- of diepvriesgroente. Daarnaast staat er 3.100 hectare worteltjes op de Schotse velden. Voor deze twee grootste groenten is het areaal in dit deel van Groot-Brittannië de afgelopen periode ook verder toegenomen, voor worteltjes dit jaar met ruim negen procent. Daarnaast telen de Schotten ruim 1.500 hectare koolraap of het zustergewas ´swedes´, 1.300 hectare brocolli en 1.000 hectare sperziebonen en andere bonen voor de verwerkende industrie.
Verder staat er in Schotland op 674 hectare zacht fruit zonder overdekking. Dat areaal is ruim 14 procent kleiner dan een jaar eerder en houdt daarmee de al jaren dalende lijn vast. Het belangrijkste gewas hier is zwarte bessen met 308 hectare, vrijwel evenveel als in 2013. De arealen frambozen en aardbeien zijn echter met respectievelijk 129 en 95 hectare een derde kleiner dan in het vorige seizoen.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.