Vollegrond

Nieuws

Minder borium in bodem door veranderend klimaat

De gehalten aan borium in de Nederlandse bodem nemen af. Dat komt door steeds intensievere neerslag waardoor het spoorelement uitspoelt.

Ook overdadig beregenen in droge perioden draagt bij aan de afnemende gehalten. Dat concludeert het BLGG. BLGG ziet de gehalten borium in de bodem de laatste jaren afnemen. Het gaat op lichtere zandgronden om een daling van ongeveer 10 procent in de afgelopen tien jaar. "Daar zijn meerdere redenen voor", legt Arjan Reijneveld (productmanager BLGG) uit. "Borium is zeer uitspoelingsgevoelig. Het spoorelement bindt zich niet of nauwelijks aan het klei-humus-complex, maar ook niet aan de nutriënten ijzer, aluminium of calcium, zoals fosfaat doet. Daarom zal bij te veel neerslag of beregenen in één keer borium naar diepere lagen verdwijnen."

Een andere reden voor de afname van borium is de striktere wetgeving waardoor er minder dierlijke mest en daardoor ook minder borium wordt aangevoerd. Met name in groentegewassen als kool leidt boriumgebrek tot kwaliteitsproblemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.