Vollegrond

Nieuws

Forse afname aantal graafschades

Sinds een half jaar is het aantal graafschades fors afgenomen. De vier grote netbeheerders melden over de eerste 8 maanden van 2014 lagere schadecijfers, variërend van 7 tot 23 procent minder schades.

In 2009 werd de WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten) ingevoerd en publiceerde het ministerie de CROW Richtlijn 250 'Zorgvuldig graven'. In het begin van 2014 werd nog geen afname van het aantal graafschades vastgesteld, maar in de loop van 2014 is dat ineens sterk verbeterd. Waar dat in zit wordt momenteel door het KLO (Kabel- en Leiding Overleg) geanalyseerd.
Bij controles door Agentschap Telecom blijkt dat in 90 procent van de situaties inmiddels graafmelding wordt gedaan en dat de liggingsgegevens op de graaflocatie aanwezig zijn. Ondanks dat is er nog altijd sprake van 40.000 gevallen van graafschades per jaar.
In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Het gaat om leidingen voor water, elektriciteit, gas en olie. De overheid heeft vijf jaar geleden regels opgesteld om schade aan kabels en leidingen bij graafwerkzaamheden te verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.